Nu släpps NollCO2 - en världsunik miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader

Sweden Green Building Council släpper nu pilotversionen av NollCO2, en världsunik miljöcertifiering för klimatneutrala byggnader. Med NollCO2 höjer Sweden Green Building Council än en gång ribban för det hållbara byggandet i Sverige, som på många sätt redan är världsledande, och ger dagens pionjärer möjligheten att bygga enligt framtidens normer redan nu. NollCO2 ställer strikta utsläppskrav på materialtillverkare och byggentreprenörer i både produktskedet och byggproduktionsskedet, vilket inga andra certifieringar för nettonollutsläpp gör idag.

Här kan du ladda ner pilotversionen av manualen för NollCO2.

Den nya certifieringen blir ett tillägg för de byggnader som redan har högt satta certifieringsmål, minst Miljöbyggnad 3.0 Guld, BREEAM-SE 2017 Excellent eller LEED v4 Gold. Även andra certifieringar, som exempelvis Svanen, kan kompletteras med NollCO2 förutsatt att de uppnår kraven som ställs. Detta var efterfrågat av fastighetsägare i samband med att certifieringen var ute på remiss tidigare i år och har därför tillkommit i pilotversionen.

- Vi vill att NollCO2 ska driva på för klimatneutralt byggande och få branschen att fortsätta framåt. Som det är nu kanske certifieringen bedöms som tuff, men det är på den här nivån vi måste vara för att nå fossilfrihet till 2045. Det finns inga alternativ, byggandet måste bli klimatneutralt. Nu finns NollCO2 som ett första svenskt verktyg för det och det är jag väldigt stolt över, säger Cecilia Ehrenborg Williams, VD för Sweden Green Building Council

Den version av certifieringen som nu släpps är en så kallad pilotversion, som kommer användas av olika projekt under hösten 2018. Efter dessa tester kommer eventuella synpunkter införlivas i en version som släpps för samtliga intresserade projekt. Ett antal fastighetsägare och entreprenörer har redan anmält intresse för pilotversionen och möjlighet kommer finnas att anmäla sig till och med augusti månad.

För att anmäla intresse för att delta i pilotversionen, kontakta oss på och beskriv ert projekt och vilken certifiering ni genomför. Dit går det även att skicka generella frågor om NollCO2.

NollCO2 togs fram i projektet Advancing Net Zero. Vi vill tacka alla engagerade medlemmar, företag och organisationer som varit del i projektet eller lämnat synpunkter. Här kan du läsa mer om Advancing Net Zero.