Österåker först att gå med i Citylab Action-programmet för 2018

Österåkers kommun är de första färdiga deltagarna för Citylab Action-programmet nästa år. Österåker deltar med Kanalstaden, som är en ny stadsdel i Åkersberga. Kanalstaden ska bli en del av en modern, levande stad i skärgårdsmiljö. Österåker förväntar sig att minst 3000 nya bostäder kommer skapas i Kanalstaden, som kommer ha blandad bebyggelse med bostäder, verksamheter och service, skolor, förskolor samt parker och torg.

- Hållbarhet måste vara en av de viktiga aspekterna i arbetet med Kanalstadsprojektet och därför ser vi Citylab Action som en möjlighet att vässa vårt hållbarhetsarbete. Vi ser fram emot erfarenhetsutbytet och att få bidra till lärande och utveckling, säger Kent Gullberg, samhällsbyggnadschef i Österåkers kommun. Vi hoppas också att det vi tar med oss från Citylab Action kommer ge positiva effekter för kommunens andra stadsutvecklingsprojekt. 

Utvecklingen av Kanalstaden kommer ha en stark inriktning på hållbart byggande, med genomtänkta val när det gäller material samt utformning. Smarta miljölösningar för energi, vatten, avlopp och avfall är också viktiga för stadsdelens utveckling.

- Det är fantastiskt roligt att Österåkers kommun väljer att gå med i nästa års Citylab Action-program. Nu ser vi fram emot att se vilka andra stadsutvecklingsprojekt som Kanalstaden ska få dela kunskap med under 2018, säger Ann-Kristin Belkert, chef för Citylab på Sweden Green Building Council.

Det blir tredje året i rad som Citylab Action-programmet anordnas av Sweden Green Building Council. De första omgångarna av programmet har varit mycket uppskattade av deltagarna. Genom att delta i Citylab Action-programmet så kan ett projekt också gå vidare och certifiera sitt hållbarhetsarbete med Citylab Action-certifieringen, som lanseras i januari 2018. Nästa omgång av Citylab Action-programmet, som Österåker nu blir först med att anmäla sig till, börjar i mars 2018.

---

För frågor om Citylab Action-programmet, kontakta Pehr Hård, driftschef Citylab,