2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

Den 30 november gick årets Sweden Green Building Awards av stapeln i Stockholm. Priset delas årligen ut av SGBC till individer och projekt inom samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.

Sweden Green Building Awards är Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart samhällsbyggande. Kvällens prisceremoni hyllade banbrytande projekt inom hållbarhetscertifieringar och infrastruktur samt utsåg Årets person inom hållbart byggande, som är Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan.

Årets vinnande projekt sträcker sig från Vasakronans Magasin X, som uppnått LEED Platinum-certifiering med högsta poäng i norra Europa, till projekt E02 Centralen i Göteborg – ett samverkansprojekt mellan NCC Sverige och Trafikverket, som med stora miljöambitioner och innovativa lösningar går i bräschen för en hållbar omställning.

”Årets alla bidrag, och inte minst vinnarna, visar att det finns otroligt mycket vilja och kraft att bidra till den gröna omställningen. Många aktörer fortsätter att jobba stenhårt för att minska klimatavtrycket i vår byggda miljö. Det är ett viktigt arbete som verkligen gör skillnad för hela Sverige”, säger Lotta Werner Flyborg, vd, SGBC.

”Årets prisutdelning visar på fina exempel på hållbarhetsanpassning av befintlig bebyggelse, vilket är glädjande då det är här den stora hävstången för klimatet finns. Det vi bygger och utvecklar i Sverige gör vi bra, men nu måste vi växla upp och inspirera varandra”, säger Ulrika Francke, styrelseordförande, SGBC.

I år delades priset ut i hela tio kategorier med totalt 20 finalister.

Årets vinnare är:

Årets person inom hållbart byggande
Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan

Årets BREEAM-in-Use-byggnad
Borgarnäs 1 – Kista NOD, Atrium Ljungberg

Årets BREEAM-byggnad
Ackordet 1, (Haga Norra 1), Fabege AB

Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur
Projekt E02 Centralen, Trafikverket och NCC Sverige

Årets LEED-byggnad/projekt
Magasin X, Vasakronan

Årets LEED O+M
Mimer 5, Castellum

Årets Miljöbyggnad
Landskrona Sockerbetan, Emrahus Projektutveckling AB

Årets Miljöbyggnad iDrift
Syret 5, Wihlborgs Fastigheter AB

Årets NollCO2-projekt
Space, Wihlborgs Fastigheter AB

Årets Citylabpris
Campus Örebro, Akademiska Hus

Läs mer om årets person inom hållbart byggande och vinnarprojekten här.

Läs mer om Sweden Green Building Awards här.