En sommarhälsning till våra medlemmar

SGBC:s vd Lotta Werner Flyborg blickar tillbaka på en händelserik vår samt berättar om kommande höjdpunkter i höst.

Midsommar står för dörren och jag vill passa på att tacka alla våra medlemmar för en intensiv och produktiv vår. Det är otroligt givande att vara en del av denna viktiga branschsamverkan som driver arbetet med att framtidssäkra vår byggda miljö. Unikt för SGBC är just alla våra medlemmar — som ger oss möjligheten att påverka och verkligen göra skillnad i den gröna samhällsomställningen.

Det finns mycket att se fram emot i höst, men först vill jag stanna en stund vid några av årets höjdpunkter så här långt. Vi höll vår första fysiska stämma efter år av digitala stämmor, vilket var mycket uppskattat. Där tackade vi av Ulrika Francke som varit en fantastisk styrelseordförande under de senaste tre åren. Vi välkomnade även fyra nya starka styrelsemedlemmar; Alexandra Hagen som ny ordförande och Catharina Belfrage Sahlstrand, Anette Seger och Johanna Skogestig som nya styrelsemedlemmar. Jag ser så mycket fram emot att arbeta vidare med er alla.

Under året har vi också välkomnat tre nya experter till SGBC som stärkt vår kompetens och områdesbevakning inom näringspolitik, klimatpåverkan och energi samt resurseffektivitet och cirkularitet.

Vi har pratat certifiering och nyttan med att stärka hållbarhetsarbetet inom bygg- och fastighetsbranschen på flertalet arenor och arrangerat en rad inspirerande medlemsträffar på teman som driftoptimering, energieffektivisering, klimatanpassning och dagvattenhantering. Håll utkik efter höstens första träffar som sätter igång efter sommarsemestern.

Vårt första rundabordssamtal kring cirkularitet var särskilt uppskattat och detta mötesupplägg kommer vi att använda oss av fler gånger framöver, för att träffas, samtala om och ta del av varandras utmaningar och lösningar på tvärs i branschen.

Vi lever i en osäker omvärld både politiskt och ekonomiskt. Därför är vi glada att se att certifiering fortsätter att vara viktigt i bygg- och fastighetsbranschen trots lågkonjunkturen. Miljöbyggnad är fortsatt vårt största system och det är många nya registreringar som fortsätter att komma in.

Vår årliga Novus-undersökning gav ett spännande resultat. Den visade bland annat att hållbarhet var en viktig fråga inför EU-valet den 9 juni. Dessutom pekade den på en avsaknad av just våra frågor i debatten; drygt två av tre (67 %) har det senaste året inte sett eller hört politiker prata om bygg- och fastighetsbranschens utsläpp och klimatarbete.

Vi är därför stolta över att vi stärkt och utvecklat vårt opinion- och påverkansarbete under 2024. Detta är särskilt viktigt då många av de frågor som rör branschens omställning beslutas på EU-nivå. Vi är aktiva i internationella nätverk som driver just dessa frågor, såsom vår moderorganisation World Green Building Council (WGBC) och dess europeiska nätverk Europe Regional Network (ERN). I mars deltog vi på den internationella konferensen Forum Mondial Bâtiments et Climat, under ERN-mötet i Paris och nu i juni kommer vi att delta i WGBC:s stora möte i London där vi bland annat kommer att diskutera Green Claims-direktivet.

I höst kommer vi också att hälsa på vår systerorganisation i Oslo; Grönn Byggallianse, för att lära av varandra och samtidigt passa på att besöka och studera några spännande hållbara projekt.

Vår satsning med att framtidssäkra det befintliga fastighetsbeståndet fortsätter. Till hösten lanseras två nya manualer som riktar sig till ombyggnadsskedet; Miljöbyggnad ombyggnad och NollCO2 ombyggnad. Samtidigt lanseras en ny version av vår digitala certifieringsplattform BGO (Building Green Online) vilket är riktigt spännande och det första steget i en större digital utvecklingsprocess.

I förra veckan gick inbjudan till vår årliga gala Sweden Green Building Awards ut. Årets event börjar med en halvdagskonferens med fullt fokus på hållbarhetscertifieringarnas roll i bygg- och fastighetsbranschens omställning. Missa inte att säkra er biljett och nominera de projekt och personer som ni tycker bör hyllas under årets prisutdelning.

Och snart är det dags för Almedalen! Nästa vecka åker flera personer från oss dit för att delta i olika seminarier och panelsamtal. Jag hoppas att vi ses där — men om inte, håll utkik i våra kanaler efter inspelningar och andra nyheter från denna viktiga arena.

Hoppas att ni alla får en riktigt härlig ledighet. Glad sommar från oss på SGBC!