Lidls Visby-butik först att klara branschens tuffaste hållbarhetscertifiering

Med den nya certifieringen NollCO2 vill Sweden Green Building Council utmana branschen och bidra till utvecklandet av byggnader med netto-noll klimatpåverkan. Först ut att klara den tuffa certifieringen är Lidls butik i Visby.

För att nå kraven i den nya certifieringen NollCO2 ska byggnaden ha ett netto-noll-utsläpp av växthusgaser under sin livstid – från materialtillverkning till demontering. Kraven ligger på en nivå som nu måste bli norm om vi ska nå nationella och globala klimatmål. För att byggnaden inte bara ska vara klimatsmart utan också hållbar är NollCO2 en påbyggnadscertifiering till Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen. Butiken i Visby ska certifieras i BREEAM-SE.

– Byggnader står för en del av våra utsläpp av växthusgaser, och om vi ska bromsa klimatförändringarna måste hela samhällsbyggnadssektorn lägga i en högre växel. Genom att ta fram en certifiering för byggnader med netto-noll klimatpåverkan hoppas vi kunna bidra till detta. Stor eloge till Lidl som var först ut med att certifiera – nu ser vi fram emot att se fler branschledande företag vara med och visa vägen, säger Lotta Werner Flyborg, VD, Sweden Green Building Council.

– Det var inte längesedan byggnader med netto-noll klimatpåverkan kändes som en avlägsen framtidsvision och som något för experimentella forskningsprojekt. Certifikatet är beviset på att det är faktiskt är möjligt och vi har nu nått en mycket viktig milstolpe för framtidens hållbara matbutiker. Lidl är pionjärer inom hållbart byggande och vår förhoppning är att detta kommer att leda till att fler bygger hållbart och därmed bidra till ökat behov av material med netto-noll klimatpåverkan, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl.

Den certifierade butiken är ett av fyra pilotprojekt som medverkar i utvecklingen av NollCO2.