Namnge vårt nya certifieringssystem för befintliga byggnader

Med ursprung i Sveriges mest använda miljöcertifieringssystem för byggnader, Miljöbyggnad, utvecklar Sweden Green Building Council ett nytt certifieringssystem för befintliga byggnader. Nu är det dags att ge certifieringssystemet ett namn och du har chansen att bidra.

Den svenska bygg- och fastighetsbranschen har enligt Boverkets senaste uppföljning* mycket kvar att göra för att nå sina miljömål.

– Vi har kommit långt i arbetet med att bygga hållbart vid nyproduktion, men för att nå miljömålen måste vi även jobba med befintliga byggnader. Det är med åtgärder i dessa de riktigt stora miljövinsterna kan göras, säger Maria Forsgren, ansvarig för certifieringssystemet på Sweden Green Building Council.

Om det nya certifieringssystemet
Det nya certifieringssystemet har under utvecklingsarbetet haft arbetsnamnet Miljöbyggnad Drift och förvaltning. Det har sitt ursprung i Miljöbyggnad som är det mest använda miljöcertifieringssystemet för byggnader i Sverige. Grundprinciperna är desamma med en tydlig koppling till Sveriges lagkrav och miljömål.

På samma sätt som i Miljöbyggnad bedöms energi, inomhusmiljö och material. Dessutom bedöms hantering av avfall, vattenanvändning och åtgärder för god hälsa. Det nya certifieringssystemet innefattar även drift av byggnaden och hur den förvaltas. Certifieringen görs genom ett poängsystem med baskrav kombinerat med valbara poäng och detta kontrolleras av en utbildad granskare vid platsbesök i byggnaden.

Var med och tävla – vinn biljetter till Sweden Green Building Awards
Det är nu dags att ge certifieringssystemet sitt riktiga namn och här vänder vi oss till dig. Utöver att hjälpa oss med att utveckla och påverka bebyggelsen så att den blir mer hållbar har du även chans att vinna två biljetter till Sweden Green Building Awards som sker i höst, datum kommer. Det vi behöver från dig är ett namn till det nya systemet. Var gärna kreativ och finurlig. Tänk på att namnet måste innehålla ordet Miljöbyggnad och spegla syftet eller nyttan med systemet.

Tävlingen pågår till den 15 mars och är öppen för alla. Skicka ditt tävlingsbidrag med förslag på namn för certifieringssystemet till marknad@sgbc.se. Ange ”Nytt namn” i ämnesraden. Samtliga villkor följer nedan.

Villkor
Tävlingen är öppen för alla över 18 år. Sweden Green Building Councils servicebolag Building Green in Sweden AB blir fullständig ägare av det vinnande förslaget för alla tänkbara syften, som till exempel varumärkesskydd, logotyper, marknadsföring med mera. Vinsten i tävlingen är skattepliktig för vinnaren. Det vinnande förslaget utses av en jury bestående av projektets styrgrupp och Sweden Green Building Councils marknads- och kommunikationsavdelning. Juryn har rätt att inspireras från förslag och anpassa det till ett slutligt namn. Sweden Green Building Council förbehåller sig rätten att inte utse någon vinnare om inget namnförslag uppfyller kraven. Genom att delta i tävlingen godkänner du dessa villkor.

Kontakt
Maria Forsgren, tf chef Miljöbyggnad, Sweden Green Building Council
maria.forsgren@sgbc.se, 08-408 857 26

Anders Johansson, marknadskommunikatör, Sweden Green Building Council
anders.johansson@sgbc.se, 08-599 294 49

*https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/miljoindikatorer—aktuell-status/vaxthusgaser/