Nu kan stadsutveckling hållbarhetscertifieras – från idé till genomförande

Idag släpper Sweden Green Building Council en guide och tre certifieringar som ska göra visionen om den hållbara staden till verklighet. Med Citylab Guide - Hållbar stadsutveckling i planering och genomförande kan stadsutvecklingsprojekt för första gången hållbarhetscertifiera hela stadsbyggnadsprocessen.

Stadsutveckling är komplext, med många aktörer och långa ledtider. Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi utvecklar städer som lever upp till både svenska och globala hållbarhetsmål. Sweden Green Building Council (SGBC) har antagit utmaningen, och efter nio års utveckling lanseras nu Citylab Guide – Hållbar stadsutveckling i planering och genomförande.

– Att lansera guiden är verkligen en milstolpe, både för oss som arbetat med den och för svensk stadsutveckling i stort. Nu välkomnar vi små och stora projekt från hela landet att använda guiden och börja certifiera! Jag vill rikta ett stort tack till alla forskare, kommuner, byggföretag med flera som varit involverade i utvecklingen, säger Sigrid Walve, chef Citylab på SGBC.

I guiden ingår tre certifieringar: Certifiering av hållbarhetsprogram för stadsutvecklingsprojektCertifiering av handlingsplan för stadsutvecklingsprojekt och Certifiering av handlingsplan för delprojekt. Guiden och certifieringarna har utvecklats av Sweden Green Building Council, tillsammans med aktörer från samhällsbyggnadssektorn och akademin. Delar av Citylab har utvecklats i samarbete med forskningsprojekten Decode och C/O City, som finansierats av Vinnova.

I oktober 2019 lanseras den tredje och sista delen i Citylab-portföljen, Citylab – Hållbarhetsindikatorer för stadsdelar. Denna del ska utvärdera hållbarheten i stadsdelar som tagits i bruk och där de boende flyttat in.

Citylab Guide – Hållbar stadsutveckling i planering och genomförande finns för nedladdning här.

Mer information

För frågor om Citylab, kontakta Sigrid Walve, chef Citylab, på 08-599 294 44 eller sigrid.walve@sgbc.se

För övriga frågor, kontakta Bodil Hassel, marknadskommunikatör, på 08-599 294 54 eller bodil.hassel@sgbc.se