Stora förändringar i senaste LEED-uppdateringen

Viktig information om den nya uppdateringen (addenda) som publicerades av USGBC för LEED BD+C v4.1 i november 2020.

Varje kvartal utfärdar USGBC en addenda med uppdateringar och rättningar av LEED-manualen. Addendan som utfärdades för version 4.1 i november 2020 har många stora förändringar jämfört med en vanlig addenda, eftersom de har ändrat flera av kriterierna. Detta har USGBC gjort eftersom LEED v4.1 är en pilotversion som är en test inför nästa skarpa LEED-version (LEED v5). Detta innebär att de i denna addenda har skärpt kraven för de kriterier som många projekt vanligen klarar.

Normalt så är en sådan addenda obligatorisk för projekt som registrerar sig på LEED Online efter att en addenda är publicerad, och frivillig för projekt som är registrerade innan addendan. Detta gäller för projekt som är registrerat i LEED version 4.1.

Om projektet istället är registrerat i LEED version 4 eller LEED version 2009, så har projektet möjlighet att substituera valfria credits till v4.1. För dessa projekt är inte november-addendan tvingande, utan LEED v4 och LEED v2009-projekt har rätt att välja vilken version av v4.1 de vill, dvs de kan välja ursprungsversionen av v4.1 eller valfri addenda.

I LEED Credit Library kan man se de addenda som finns samt datum. Klicka på knappen Addenda.
OBS: Online Credit Library visar bara den senaste versionens krav. Äldre versioners krav finns hos USGBC här.

Mer information om novembers addenda:
Höjdpunkter
Detaljer
Webbinar

Vid frågor, kontakta oss gärna på leed@sgbc.se.