Greenbuild 2022: Höjdpunkter från konferensen och aktuellt inom LEED

Den 1-3 november ägde U.S. Green Building Councils årliga konferens Greenbuild rum i San Francisco. Konferensen som i år firar 20-årsjubileum samlade omkring 1000 deltagare från närmare ett 100-tal länder. En av deltagarna var Sangita Das, certifieringsspecialist och ansvarig för LEED och WELL på SGBC. Här delar hon med sig av höjdpunkter från konferensen och berättar vad hon tar med sig därifrån.

 

Kan du berätta om  konferensen?

Greenbuild + Expo är en av världens största globala konferenser om hållbart byggande. Certifieringssystemet LEED är utvecklat av USGBC och används globalt vilket gör att många LEED-användare samlas på konferensen.

I år hölls konferensen i den LEED-certifierade byggnaden Gold Moscone Center i San Francisco. Konferensen var tre dagar lång och innehöll föredrag, utbildnings- och nätverkssessioner, rundabordssamtal, workshops och guidade turer i LEED-certifierade byggnader. Varje morgon och kväll hölls föredrag med talare som är stora i branschen.

Mässan Greenbuild Expo hölls i samband med konferensen och där deltog omkring 200 utställare som visade upp innovationer, produkter och tjänster inom grönt byggande.

Varför är just den här konferensen viktig?

Den är global och ger experter inom hållbart byggande från hela världen möjlighet att nätverka och utbyta kunskaper med varandra. Som deltagare får man koll på vilka frågor andra länder koncentrerar sig på just nu.

Vilka ämnen fokuserades det på i år?  

Alla – från tillverkare, företag och industrier till regeringar – fokuserade på elektrifiering, utfasning av fossila bränslen och att minska koldioxidutsläpp för att nå klimatmålen.

Många föredrag handlade om hälsa och embodied equity i den bebyggda miljön. Det är väldigt stora frågor nu.

USGBC fokuserar väldigt mycket på ESG (Environmental, social and governance) och det hölls en heldags-workshops och flera föredrag om ämnet. De har också nyligen släppt ett nytt verktyg för LEED-konsulter och hållbarhetsexperter som arbetar inom byggbranschen. Verktyget ska underlätta för investerare, finansiella institutioner, marknaden för gröna obligationer och andra intressenter.

Vad är aktuellt inom LEED?

Vi fick bland annat veta att energikriterierna i version 4 av LEED kommer att skickas ut på remiss inom kort och version 5 kommer att gå in i utvecklingsfas från januari 2023, vilket är spännande.

USGBC har stärkt sitt strategiska samarbete med IWBI (International Well Building Institute) som har utvecklat certifieringssystemet WELL. I början på 2023 kommer de att fokusera på att arbeta fram en samordnad certifieringsprocess för systemen LEED och WELL.

Varje år tilldelas 20 personer från hela världen utmärkelsen LEED Fellow av Green Business Certification Inc (GBCI). Pia Öhrling som är miljökonsult och senior expert inom LEED på SGBC blev tidigare i år den första i norra Europa att bli utnämnd till LEED-fellow. Under konferensen välkomnades hon upp på scen tillsammans med de andra som tilldelats utmärkelsen för att ta emot sina certifikat.

Vad tar du med dig in i 2023?

Det var väldigt inspirerade att få höra både yngre och äldre tala utifrån sina perspektiv.

Till exempel var det en grupp 10–11 åriga flickscouter från Wisconsin som ställde ut på mässan och presenterade en konkret idé för hur byggindustrier kan minska koldioxidutsläpp. Och den 85 år gamla skådespelerskan och klimataktivisten Jane Fonda pratade om hur viktigt det är att alla fortsätter att arbeta för miljön. Hennes ord tar jag med mig i mitt fortsatta arbete: “Don’t lose your focus. Keep finding better and better ways to make buildings healthy, resilient, and green”.