Älmhult är hjärtat av IKEA och globalt centrum för designen och utvecklingen av IKEAs sortimentet. Backsippan är den senaste utbyggnaden av IKEA of Swedens fastighet i Älmhult. Målet med byggnadens utformning är i första hand att skapa en inspirerande och upplyftande arbetsmiljö för alla medarbetare.
Backsippan är byggd utifrån en öppen planlösning med långsiktig flexibilitet som målsättning. Tidigt i processen utformades en idé om en harmonisk balans av kvalitet, låg kostnad, hållbarhet, funktion och form – fem dimensioner som tillsammans utgör det IKEA kallar Democratic Design, som all design och produktutveckling på IKEA bygger på.
Parallellt fanns en målsättning kopplat till hållbarhet. Det skulle finnas möjlighet att enkelt ändra delar med minsta möjliga påverkan på driften och utan omfattande påverkan på funktion. Som fastighetsägare har vi väldigt höga krav på hållbarhet och satsar på hållbarhetscertifiering för alla nyproducerade byggnader. Tillsammans med hyresgästen valde vi att applicera den globalt erkända byggnadscertifieringen BREEAM på projektet. Genom detta har vi säkerställt att vi håller höga krav under projekteringen, produktionen och brukarskedet.
Utmaningar
Det var ett långt och erfarenhetsgivande projekt som påbörjades år 2016. Med den mängd ändringar som skedde under projektet blev det tydligt med vikten av att BREEAM AP och Assessor varit de samma under tiden, så att historik och tidigare diskussioner har kunnat kommuniceras.
I samband med de första översvämningsanalyserna framkom det att den tänkta delen av tomten användes som fördröjningsyta för villaområdet på andra sidan Sunnebogatan. Detta medförde också förhöjda risker för befintliga byggnader. I samarbete med kommunen togs ytterligare utredningar och åtgärder fram även för ytorna utanför tomten. Höjdsättningen på tomten och vid tomtgränsen omarbetades för att skydda de befintliga och den nya byggnaden.
Röster om projektet
“Vi lever i ständig utveckling av vår verksamhet. Jag är stolt och glad för att ha fått vara med och bygga för nutida och framtida behov. Lyfta blicken och inse att det vi gör nu kommer vi att göra på ett annat sätt imorgon och samtidigt kan vara världsklass i vårt hållbarhetsarbete. Vår ledstjärna “Building for change” är otroligt inspirerande och kommer att ge avtryck i branschen för produktutveckling.”
Peter Håkansson, Project Leader Construction, IKEA Property AB
Miljöområden
Energi: Den tidiga passivdesignanalysen resulterade i flera designlösningar. Beräknad energianvändning medför en 65,8% förbättring mot BBR. Åtgärder som har utförts innefattar tjocka och välisolerade ytterväggar, välisolerade 3-glas fönster med minsta möjliga invändiga smygdjup för passiv solavskärmning från fasadens djup, takstrips (värme från fjärrvärme), minimering av SFP-tal för fläktar, med mera. LZC-tekniker – fjärrvärme, kylmaskin med COP 4,5 och 600m² solceller – medför minskade koldioxidutsläpp med 65%.
Material: Projektet har lagt stort fokus på materialval. Tack vare KL-trä som använts till fasaden har klimatpåverkan från byggmaterial, den största delen av koldioxidutsläppen, minskat. Materialeffektiviteten började redan vid konceptfasen och följdes upp under hela projektet. Detta ledde bland annat till upprepningsbara element, måttbeställda produkter och isolering i tak samt väggar tillverkade med en betydande andel återvunnet material.
Ledning och styrning: IKEA som organisation har arbetat kontinuerligt med samråd med intressenter inom projektet och med tredjeparter. De har sedan projektets start mars 2016 arbetat med projektrutiner och intressenternas engagemang på många olika plan, särskilt med hyresgästen IKEA of Sweden som var medpart/delaktiga under hela projektet. Camilla Liljekow, BREEAM-SE AP, har följt projektet sedan start för att underlätta fastställandet och uppfyllandet av prestationsmål.
Markanvändning och ekologi: Projektet har anlagt ett grönområde på tomten för medarbetare, besökare och grannar, som dessutom till viss del varit delaktiga i processen. Under hela projektet har en ekolog varit aktiv med flertalet samtal och även besök. Med 2106 st växter, som inkluderar olika sorters träd, buskar, perenner och klängväxter, samt fågelholkar- och insektshotell främjas den biologiska mångfalden.
Hälsa och välmående: Emissionsmätningen gav bra resultat trots att konstruktionen till stor del består av limträ. Stora rektangulära fönster, ett öppet atrium och en öppen planlösning ger optimalt dagsljus.
Föroreningar: Fördröjningar på tak och svackdiken som leder vatten till fördröjningsmagasin har implementerats samtidigt som markhöjder har reglerats på tomten.