Medlemsträff: En grön framtid – hur hittar vi balans mellan utveckling och natur?

Den 20 maj bjuder SGBC Öst in till medlemsträff i Stockholm med fokus på biologisk mångfald och resiliens.

Det har nu gått snart tre år sedan Kunming-Montreal-ramverket antogs på FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) COP15 i Montreal, Kanada. Ramverkets mål väntas bidra till att vända den negativa trenden för biologisk mångfald och stoppa utrotningen av djur och växter. I februari i år, då FN:s miljömöte COP16 återupptogs i Rom, klubbades strategin.

Under denna nätverksträff kommer vi att fokusera på var vi står inom biologisk mångfald idag – globalt och lokalt. Hur kan vi förvalta och planera för natur och grönytor i en framtid som är föränderlig och svår att föreställa sig, och hur kravställer vi för att möjliggöra biologisk mångfald?

Med avstamp i de under året utgivna guiderna Fastighetsägarnas guide till biologisk mångfald – från strategi till resultat och The 3-30-300 principle Handbook delar författarna med sig av bakgrund, praktiska exempel och erfarenheter. Fokus ligger på evidensbaserad vägledning för skapandet och förvaltandet av grönare, hälsosammare och mer motståndskraftiga samhällen – från stora storstadsområden och små tätorter, ned på fastighetsnivå.

Med som talare finns även representanter från Stockholms stad  som berättar om hur de jobbar med biologisk mångfald från handlingsplan och politiska uppdrag till konkreta exempel på åtgärder.

Agenda

15:00-15:15 Drop-in, registrering

15:15-15:30 Introduktion – Biologisk mångfald – var står vi idag? Om framtagandet av en nationell naturrestaureringsplan.

Talare: Teresia Sibo Lindberg, Senior miljö- och hållbarhetsstrateg, MKB-samordnare för arbetet med att ta fram en strategisk miljöbedömning för naturrestaureringsplanen, Sweco

15:30-15:50 Biologisk mångfald i Stockholms stad: Från handlingsplan till verkstad.

Talare: Gundula Kolb, Stadsbyggnadsstrateg Stadsbyggnadskontoret, Viveca Jansson, Ekolog Miljöförvaltningen

15:50-16:00 Bensträckare

16:00-16:20 Fastighetsägarnas guide till biologisk mångfald – från strategi till resultat

Talare: Agnes Sandström, Business manager Nature-based Solutions, Landskapsarkitekt LAR/MSA, Ecogain

16:20-16:40 The 3-30-300 principle Handbook

Talare: Hélenè Littke, hållbarhetsstrateg och forskningssamordnare, Ekologigruppen

16:40-17:00 Frågestund/ Panelsamtal modererat av Sara Peny, ETTELVA Arkitekter

17:00 – Mingel med dryck och tilltugg

Datum:

2025-05-20

Tid:

15:00 – 17:00

Plats:

Ettelva Arkitekter, Maria skolgata 79A

Läs mer och anmäl dig här