Om Miljöbyggnad

Miljöbyggnad är ett svenskt system för certifiering av byggnader. Systemet ägs, förvaltas och utvecklas av SGBC. Innehållet i Miljöbyggnad ska hjälpa bygg- och fastighetsbranschen att utveckla sitt hållbarhetsarbete och bidra till både de globala hållbarhetsmålen och Sveriges miljömål.

Miljöbyggnad är ett verktyg att arbeta utifrån och applicera för att planera, genomföra och kvalitetssäkra miljö- och hållbarhetsarbetet i byggnader. Systemet är baserat på svenska byggregler och svensk byggpraxis, och är sprunget ur Bygga-Bo-dialogen 2003. Den första manualen lanserades 2011 och Miljöbyggnad är sedan dess ett av Sveriges mest använda certifieringssystem för byggnader.

Certifieringens omfattning och process

Att certifiera enligt Miljöbyggnad innebär en trovärdig kvalitetsgranskning. Certifieringsprocessen kan delas upp i tre faser: registrering, preliminär och verifiering. I både den preliminära och verifierande fasen sker en oberoende granskning av redovisat underlag för att bedöma om betygskriterierna är uppfyllda.

Certifieringen omfattar energianvändning, klimatpåverkan, inom- och utomhusmiljön samt cirkularitet. Bedömningen görs utifrån femton olika indikatorer. Beroende på byggnadens prestanda tilldelas betyget Brons, Silver eller Guld. SGBC är den part som fattar certifieringsbeslut.

Brons

 

Grundnivån i Miljöbyggnad. Certifieringen ger en trygghet att byggnaden uppfyller gällande lagkrav och grundläggande hållbarhetskrav.

Silver

 

Den vanligaste nivån. Certifieringen ger en trygghet att byggnaden uppfyller och presterar bättre än gällande lagkrav och hållbarhetskrav.

Guld

 

Den högsta nivån. Certifieringen ger en trygghet att byggnaden uppfyller och presterar mycket bättre än gällande lagkrav. Denna nivå når byggnader med mycket höga ambitioner och som använt bästa tillgängliga teknik.

Varför certifiera enligt Miljöbyggnad?

Det finns många fördelar med en certifiering enligt Miljöbyggnad, bland annat att det:

• ökar byggnadens prestanda
• ger en kvalitetssäkring genom oberoende granskning
• möter ökande efterfrågan från hyresgäster och investerare
• möjliggör synliggörande av miljö- och hållbarhetsengagemang
• ger möjlighet till grön finansiering
• visar koppling till EU:s gröna taxonomi (4.0 och senare manualer).

Miljöbyggnads generationer och versioner

Miljöbyggnad finns i olika generationer och versioner. När en ny generation lanseras är det större förändringar som genomförs, till exempel att en eller flera indikatorer utgår till förmån för nya, så att systemet hålls ajour med marknadens utveckling. De som är medlemmar i SGBC kan engagera sig i dessa stora utvecklingsarbeten.

När en ny version lanseras lyfts förtydliganden och rättningar in och i förekommande fall kan betygskriterier ändras.

Den nyaste generationen av Miljöbyggnad är generation 4, lanserad 2022. Den innehåller nya ämnesområden för att driva på kunskapsutveckling, exempelvis klimatrisker, ekosystemtjänster, flexibilitet och demonterbarhet samt cirkulära materialflöden på samtliga betygsnivåer. Det finns även koppling till EU:s gröna taxonomi för att underlätta för branschen att uppfylla dess kriterier. Inom generationen finns en manual för nybyggnad och en för ombyggnad.

Ett brett certifieringssystem

Miljöbyggnad finns i olika varianter för att kunna appliceras i olika typer av byggprojekt. De flesta typer av byggnader och verksamheter kan arbeta med Miljöbyggnad. I stora drag behöver det finnas tempererad area och vistelserum för att kunna certifiera en byggnad. För detaljer, se respektive manual.

För att underlätta valet av manual i olika projektformer har vi tagit fram en vägledande illustration. Du hittar den här.

Säkerhetsklassade och kulturklassade byggnader kan arbeta med Miljöbyggnad, men kräver särskild hantering. Om du vill veta mer om Miljöbyggnad för något utav dessa projekttyper vänligen kontakta miljobyggnad@sgbc.se.

Om du vill läsa mer om hur befintliga byggnader kan arbeta med svenskt system, vänligen läs mer om Miljöbyggnad iDrift.

Lär dig mer om Miljöbyggnad

Vill du gå en eller flera kurser i Miljöbyggnad? Ta del av vårt kursutbud.

Vill du komma in kontakt med en person som gått våra kurser och blivit certifierad Miljöbyggnadssamordnare? Se vår lista över Certifierade Miljöbyggnadssamordnare.