Miljöbyggnad är ett svenskt system för certifiering av byggnader. Systemet ägs, förvaltas och utvecklas av SGBC. Innehållet i Miljöbyggnad ska hjälpa bygg- och fastighetsbranschen att utveckla sitt hållbarhetsarbete och bidra till både de globala hållbarhetsmålen och Sveriges miljömål.
Miljöbyggnad är ett verktyg att arbeta utifrån och applicera för att planera, genomföra och kvalitetssäkra miljö- och hållbarhetsarbetet i byggnader. Systemet är baserat på svenska byggregler och svensk byggpraxis, och är sprunget ur Bygga-Bo-dialogen 2003. Den första manualen lanserades 2011 och Miljöbyggnad är sedan dess ett av Sveriges mest använda certifieringssystem för byggnader.
Certifieringens omfattning och process
Att certifiera enligt Miljöbyggnad innebär en trovärdig kvalitetsgranskning. Certifieringsprocessen kan delas upp i tre faser: registrering, preliminär och verifiering. I både den preliminära och verifierande fasen sker en oberoende granskning av redovisat underlag för att bedöma om betygskriterierna är uppfyllda.
Certifieringen omfattar energianvändning, klimatpåverkan, inom- och utomhusmiljön samt cirkularitet. Bedömningen görs utifrån femton olika indikatorer. Beroende på byggnadens prestanda tilldelas betyget Brons, Silver eller Guld. SGBC är den part som fattar certifieringsbeslut.