Här hittar du det senaste från Sweden Green Building Council. Äldre nyheter hittar du i nyhetsarkivet i vänsterkolumnen.

Snart öppnar projektregistreringen för Miljöbyggnad 3.0

Den 21 juni öppnar registreringen för Miljöbyggnad 3.0 i Building Green Online. Det nya systemet lanserades den 10 maj 2017, du kan läsa mer om detta på denna sida.

Byggnader som registreras i Miljöbyggnad 3.0 behöver lämna in en färdig ansökan inom tre år efter registreringen, precis som i tidigare versioner. Nytt för registreringar i Miljöbyggnad 3.0 är att varje projekt nu får 4 frågor inkluderade i registreringen, förutsatt att registreringen görs före årsskiftet 2017/2018. Registreringsavgiften för Miljöbyggnad 3.0 är 4000 SEK exkl. moms.

Det kommer att gå att registrera projekt enligt Miljöbyggnad 2.2 fram till den 31 december 2017. Dock höjs registreringsavgiften för projekt som registreras i Miljöbyggnad 2.2 från och med den 21 juni till 5000 SEK exkl. moms. Detta görs för att det blir högre administrativa kostnader för att hålla två separata registreringssystem igång under övergångsperioden.

Om ett projekt är registrerat i Miljöbyggnad 2.2 men vill växla sin registrering till 3.0 är det kostnadsfritt att göra. Kontakta certifieringssupporten på miljobyggnad@sgbc.se för att göra detta.

Läs mer...

Vi söker fler engagerade kursledare

Vill du vara med och utbilda för att skapa bättre byggnader och platser som ger människor sunda miljöer att leva, leka och arbeta i? Skicka in din ansökan idag.

Läs mer...

Första BREEAM-SE Bespoke-projektet preliminärt certifierat

Sedan hösten 2016 har det varit möjligt att göra Bespoke-certifieringar i BREEAM-SE. Den nya typen av certifiering har gjort att fler typer av byggnader och fastigheter kan certifieras. Det första preliminära certifikatet i BREEAM-SE Bespoke är nu godkänt och klart.

Det första certifikatet går till Atrium Ljungberg, som Bespoke-certifierar sin fastighet Sickla Front II. Det är två byggnader i Nacka som består av kontorslokaler och en domstol som nu får en preliminär BREEAM-certifiering. Assessor på projektet har varit Filippa Persson från Piacon AB.

Läs mer...

Rekordökning för registreringar i Miljöbyggnad

Miljöbyggnad fortsätter att öka i popularitet. Närmare 900 byggnader har nu fått en certifiering eller preliminär certifiering. Och fler byggnader registreras nu i systemet än någonsin tidigare, under årets första månader hade antalet fördubblats jämfört med 2016.

Hittills i år har närmare 200 projekt registrerats för certifiering i Miljöbyggnad. Av dessa är den stora majoriteten bostadshus, och mer än en tredjedel är befintliga byggnader. Det ökade antalet registrerade bostadshus, i kombination med de över 400 som redan fått en certifiering, gör att tusentals svenska bostadsägare nu bor eller snart kommer att bo i en Miljöbyggnad.

Läs mer...

Välkommen på öppet medlemsmöte i Göteborg!

Vad innebär det för företag och samhälle att rekrytera eller anlita nyanlända svenskar? SGBC-Väst bjuder in till öppet medlemsmöte med fokus på social hållbarhet, mångfald och rekryteringsbehov. Under morgonen får vi lyssna på tre exempel från verkligheten. 

Datum: 9 juni
Tid: Kl. 07.30 - 09.30
Plats: Kilsgatan 4 (Tennet), Göteborg (Gullbergsvass)
Anmälan: Anmäl dig via denna länk, senast den 7 juni. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller!

Läs mer...

Hållbar infrastruktur - Projektstyrning (HiP)

Nu erbjuder Sweden Green Building Council för första gången ett utbildningsprogram som riktar sig till dig som är beställare, upphandlare eller har en roll som ställer krav på kunskaper kring hållbarhetskrav vid upphandlingar av anläggningsprojekt.

Läs mer...

Sommartider för onlinesystem, support och granskning

Granskning och certifieringssupport i Building Green Online har uppehåll mellan midsommar den 23 juni och den 13 augusti. Detta görs eftersom granskning och certifieringsavdelning har lägre bemanning under denna period på grund av sommarledigheter. Under uppehållet kommer alla ansökningstider vara pausade, sommarmånaderna räknas alltså inte i den totala ansökningstiden.

Building Green Online kommer vara öppet för registreringar och arbete med att fylla i ansökan. Om tekniska problem uppstår med systemet kan supportärenden skickas till sgbc@iquest.se. Observera att frågor gällande själva ansökan ej kan skickas till denna adress.

Glad sommar önskar certifieringsavdelningen och granskarna!

Det här är nya Miljöbyggnad 3.0

Efter två år av intensivt arbete är manualen för Miljöbyggnad 3.0 nu klar. Över 200 experter har deltagit i processen och två remisser har genomförts, den senare med över 1000 svar. Läs mer om remisserna här. Den nya versionen presenteras i anslutning till Sweden Green Building Councils stämma och kan laddas ned under Manualer och verktyg för Miljöbyggnad på certifieringssidorna.

Miljöbyggnad har genomgått en fullständig renovering.

Läs mer...

Fem vinnare representerar Sverige på WSBE17 i Hong Kong

Fem svenska byggnadsprojekt kommer representera Sverige på världskonferensen World Sustainable Built Environment 2017 i Hong Kong i juni. Sweden Green Building Council har under våren arrangerat en tävling för att utse några av de bästa hållbara projekten i Sverige och nu har juryn utsett vinnarna.

Det blir IKEA:s nya kontor Hubhult i Malmö, Lidls nya butik i Växjö, radhuskvarteret Solallén i Växjö och flerbostadshusen Greenhouse Augustenborg i Malmö och Brf Viva i Göteborg som kommer få presentera sig för den internationella publiken i Hong Kong.

Läs mer...