Årets LEED-projekt 2019

Utmärkelsen för Årets LEED-projekt i Sverige har tagits fram av Sweden Green Building Council med syftet att belöna det bästa projekt som certifierats enligt LEED under det gångna året och samtidigt premiera hållbart byggande i Sverige.

Finalister 2019

Gullbergsvass 1:16 "Läppstiftet"

Läppstiftet, egentligen Gullbergsvass 1:16, är en ikonisk byggnad i Göteborg. Byggnaden ritades av Ralph Erskine på 80-talet och är med sina 22 våningar och 86 meter i höjd synlig från många delar av staden. Fastigheten ägs sedan 2001 av Vasakronan och miljöcertifierades för första gången enligt LEED för befintliga byggnader år 2013, då den fick betyget LEED Gold. År 2019 omcertifierades byggnaden och uppnådde då betyget LEED Platinum. Byggnaden är ett bra exempel på hur även äldre byggnader kan miljöcertifieras och även få högre prestanda med tydlig planering och utveckling.

 

Fastighetsägare: Vasakronan

 

Andra involverade aktörer:

  • USGBC

Sejen 3, Aura

Aura är ett nyproducerat kontorsprojekt i Malmö, som består av 8 våningar fördelat på flera olika hyresgästlokaler, utvecklat av Skanska Öresund. Kraven från beställaren var att byggnaden skulle vara miljöriktig, energieffektiv och resurssnål, funktionellt och trivsam, framsynt och utvecklingsbar, ekonomisk och flexibel. Genom en certifiering som uppnådde LEED Platinum och med en projektering som även tog framtida antagna behov i åtanke så klarar byggnaden av samtliga krav som ställdes.

 

Fastighetsägare: Skanska Öresund

 

Andra involverade aktörer:

  • Arkitekt: Dorte Mandrup AS/Nyrens Arkitekter

Skärvet Äldreboende

Skanska Sverige har utvecklat och byggt vårdboendet Skärvet, som ligger i den nya stadsdelen Bäckaslöv i Växjö. Skärvet är en av de första fastigheterna i området, som ska bli en helt ny hållbar stadsdel. Skärvet är certifierad som LEED Platinum, med 94 poäng. Detta gör att det är det äldreboende som fått högst platinapoäng i världen i LEED. Byggnaden har utformats för att vara så ljus och öppen som möjligt. I fastigheten finns bland annat orangeri, rehab och ett växthus på takterrassen, allt utformat för att vara så lättillgängligt som möjligt.

 

Fastighetsägare: Skanska Sverige

 

Andra involverade aktörer:

  • Arkitekter: Kjellander Sjöberg
  • Hyresgäst/Brukare: Humana AB
  • Energi: Skanska Teknik
  • Inredningsarkitekt: Ljusrum
  • Landskapsarkitekt: Urbio