En sommarhälsning till våra medlemmar

Det är lätt att tappa fokus när inflationen skenar, räntan höjs och oroligheter runt om i världen sprider osäkerhet. Men vi får inte stanna upp – läget innebär också möjligheter för klimatomställningen säger vår vd Lotta Werner Flyborg.

I år är vi många som längtat lite extra efter sommaren och jag hoppas att ni alla tar er tid att koppla ner och uppleva vår fantastiska natur. Själv planerar jag att njuta av ledigheten i skärgården, men jag har också putsat upp kängorna för en veckas vandring i de italienska Alperna.

Men som vi alla vet är den svenska sommaren kort och snart väntar en höst full av möjligheter att fortsätta hållbarhetsarbetet. Med pandemin i backspegeln (förhoppningsvis) ligger stort fokus på det säkerhetspolitiska läget, som påverkar oss både i arbetet och privat. Rysslands invasion av Ukraina skapar osäkerhet kring tillgång och prisutveckling för viktiga råvaror och enligt regeringens prognos kommer inflationen och stigande räntor fortsätta dämpa tillväxten i den svenska ekonomin.

Men vi får inte tappa fokus. Inte stanna av. Våra medlemmars insatser för den hållbara samhällsutvecklingen är en viktig beståndsdel i Sveriges klimatomställning och måste fortgå oavsett konjunktursvängar och oroligheter i när och fjärran.

Vi vet att vår bransch står för en betydande del av de negativa klimatutsläppen i Sverige (21 procent). I september är det riksdagsval och vi hoppas att hållbart samhällsbyggande får ta mer plats i debatten, då vi vet att det är en viktig fråga för väljarna.

I maj släpptes resultatet av vår årliga studie över svenskarnas kunskap och attityder om bygg- och fastighetsbranschen. Undersökningen visar att grönt och hållbart byggande står högt på agendan: Nära hälften svarar att frågan är viktig inför valet och nära fyra av tio anser att bygg- och fastighetsbranschens utsläpp och klimatarbete är en viktig fråga.

Vi vill att våra olika certifieringssystem ska vara ett självklart verktyg i omställningen och därför är de under ständig utveckling för att säkerställa att de följer även EU:s krav och FN:s globala mål. I höst ligger stort fokus på lanseringen av de nya versionerna av Miljöbyggnad iDrift – vårt egenutvecklade system för befintliga fastigheter – och Miljöbyggnad 4.0 som nu ligger ute på remiss. Uppdateringarna handlar bland annat om att linjera kriterierna med kraven i EU-taxonomin så att ni som förvaltar, utvecklar och bygger kan känna er trygga med att även dessa uppfylls.

Våra medlemmar har alltid haft rabatt på certifieringar och nu börjar vi även arbeta mer med volymcertifieringar och andra sätt att underlätta certifieringsarbetet – vi vill att så många som möjligt ska få chans att leva och arbeta i en hållbar byggnad. Men jag vill också slå ett slag för all den kunskap, kompetens och erfarenhet som våra medlemmar delar sinsemellan. I början av sommaren höll SGBC Öst ett inspirerande och fantastiskt roligt studiebesök på Vasakronans LEED Platinum-certifierade Sergelhuset i Stockholm. Runt om i landet planeras flera av dessa medlemsträffar efter semestrarna. Den första hålls av SGBC Syd i Helsingborg, som utnämnts till en av FN:s globala “Resilience Hubs” för stadens arbete med att hantera växande klimat- och katastrofrisker.

Höstrusk lämpar sig också för kompetensutveckling och nu finns höstens kursutbud på hemsidan. Från introduktionskurser inom de olika certifieringssystemen till nischade teman; Våra kurser erbjuder det senaste inom hållbart samhällsbyggande och är rabatterade för medlemmar.

Lite gala ska vi också hinna med! Den 27 oktober hålls prisutdelningen av Sweden Green Building Awards 2022 på Norra Latin i Stockholm, ett fantastiskt tillfälle att uppmärksamma hållbara projekt och några av alla klimathjältar inom grönt byggande. Missa inte att nominera det/de som ni anser är banbrytande.

Men först, Almedalen. En vecka fylld av möjligheter att lyfta vår tids viktigaste frågor – kanske ses vi där?

Nu återstår bara att önska er alla en riktigt skön sommar – i höst tar vi nya krafttag för den hållbara samhällsutvecklingen.