“Tillsammans är vi en otroligt stor kraft.”

Hållbarhetsarbetet och särskilt klimatfrågan står allt mer i fokus hos aktörer som på olika sätt verkar inom samhällsbyggandet. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå tillväga för att engagera sig på rätt sätt, och här gör SGBC stor skillnad för medlemmarna. Det beskriver Helga Gimse, medlemsansvarig på SGBC, som en av de stora fördelarna med medlemskapet.

– Den absolut viktigaste anledningen till att bli medlem i SGBC är att man har en stark och tydlig ambition och ett driv att bidra till ett mer hållbart samhällsbyggande. Alla som arbetar i branschen kan ju på något sätt påverka till att vi minskar klimatpåverkningen och skapar bättre miljöer för oss människor att leva i. Men det är inte alltid så lätt att veta hur. Där kan SGBC hjälpa till med guidning. Våra medlemmar får hjälp och inspiration till hur de ska gå till väga för att nå sina mål och vi delar med oss av kunskap till varandra. Vi är så många aktörer i både antal och bredd så att tillsammans blir vi en otroligt stor kraft.

Ställs det några krav för att få bli medlem?

– Vi vill ha medlemmar som på riktigt vill få till en förändring och som har ett mål med sitt hållbarhetsarbete. Om man har kommit långt eller kort i arbetsprocessen spelar inte så stor roll, så länge ambitionen finns. Har man däremot inte för avsikt att genomföra faktiska förändringar i en hållbar riktning, då är inte SGBC rätt forum.

Om mitt företag blir medlem idag. Vad får vi då ta del av redan imorgon?

– Det beror kanske lite på hur långt ni har kommit i hållbarhetsarbetet. Har ni inte kommit så långt skulle jag rekommendera att kika in på medlemsportalen och ta del av några inspelade webbinarier som fångar ert intresse. När vi får träffas fysiskt igen så kom gärna på ett medlemsmöte eller annat event och lär känna andra i nätverket. Som medlem får ni ju rabatt på alla våra utbildningar och certifieringar, och det kan man börja nyttja direkt. Har ni kommit längre i ert arbete har ni kanske något intressant att dela med er av på ett medlemsmöte? Eller kanske besitter ni någon expertis som kan vara med och utveckla certifieringssystemen? Vi blir otroligt glada när folk vill dela med sig av sin kunskap och expertis.