Micasa satsar stort på ansvarsfull fastighetsförvaltning

Micasa Fastigheter ska minska koldioxidutsläppen med 40 procent jämfört med 2011, samla in 70 procent av allt matavfall för biogasproduktion år 2020 samt satsa på Miljöbyggnad Silver i befintligt bestånd och i nyproduktion. Den sociala hållbarheten är redan med en naturlig del av arbetet men nu ska den också formaliseras och rapporteras.

– Visionen för Stockholms stad är att skapa en stad för alla. Vi bidrar genom att erbjuda bostäder till dem som behöver stöd i sitt boende. Vi har också ett uppdrag att bistå dem som har svag ställning på bostadsmarknaden, berättar Maria Ehn, kommunikationschef på Micasa Fastigheter.

Läs mer...

LIDL satsar på miljöklassade butiker

Alldeles nyligen invigdes Lidl Växjö, det är Sveriges första livsmedelsbutik certifierad enligt Breeam Outstanding. Fler butiker kommer att certifieras framöver samtidigt som Lidls sortiment får en allt starkare hållbarhetsprofil.

– Vi har solceller på hela taket och de täcker ca 30 procent av energibehovet och tack vare bra klimatskal är vi i princip självförsörjande på uppvärmningsenergi. Vi har även laddstolpar så att du kan ladda elbilen eller elcykeln gratis när du handlar.

Ögonen lyser när Johan Augustsson berättar om den nya butiken i Växjö. Han är fastighetsdirektör på Lidl och ansvarar för att Sverigehar fått sin första Breeam-certifierade livsmedelsbutik med betyget ”Outstanding”. Utöver avancerade energilösningar omges butiken av så kallade ”ekozoner”.

Läs mer...

Eskilstuna Kommunfastighet skapar en hållbar stad genom samverkan

 

Ett badhus som är certifierat med Miljöbyggnad Guld, el från egna vindkraftverk, transporter med el- och biogasbilar och egen återbruksgalleria. Eskilstuna kommun är en av Sveriges främsta miljökommuner där Kommunfastighet spelar en viktig roll. Nyckeln till framgången är samverkan.

Solen skiner över Eskilstunas nya badhus, Munktellbadet, vars tegelfasader gör att byggnaden passar väl in i det före detta industriområdet som nu renoveras för att bli Munktellstaden med service, kultur och bostäder.

Läs mer...

Kjellander Sjöberg – arkitektkontoret som kombinerar hållbarhet och arkitektonisk kvalitet

 

Hållbarhet och arkitektonisk kvalitet hänger ihop enligt Kjellander Sjöberg. De har utvecklat en egen metod för att säkerställa båda aspekterna.
Nu drömmer de om att bygga ett grönt spjutspetsprojekt i Sverige som klarar samma nivå som Living Building Challenge.

– Föredraget med Jason McLennan som har skapat Living Building Challenge-certifieringen var en höjdpunkt på SGBC-konferensen förra året, säger Björk Tryggvadóttir som är hållbarhetsansvarig på arkitektkontoret KS – Kjellander Sjöberg.

Läs mer...

Ekologigruppen kopplar ihop naturen med staden

 

Staden och naturen behöver inte vara i konflikt – tvärtom – de kan berika varandra. Genom att planera dagvattenflöden och grönstrukturer samtidigt som gator och hus kan en stad bidra till ekosystemtjänster såväl som social och ekonomisk hållbarhet. Det menar Ekologigruppen som i över 25 år har bidragit till gröna strategier för stadsbyggande.

Högst upp med utsikt över Södermalms takåsar har Ekologigruppen sitt kontor. Här arbetar de med att förena staden och naturen.

Läs mer...

Akademiska Hus skapar hållbara campusområden

Akademiska Hus är ett av landets största fastighetsbolag. Med fokus på universitet och högskolor bygger och förvaltar de kunskapsmiljöer för hela människan och tar där helhetsansvar för hållbarhetsperspektivet – inte bara över enskilda hus utan även omgivningen de ligger i för att skapa levande och hållbara campus.

– Det här är en av våra fantastiska lokaler, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Läs mer...

BKIND - det lilla företaget med stora miljövisioner

bkind beatriceFrån miljösamordning av svenska byggprojekt till hållbar affärsutveckling i Afrika. BKIND KONSULT AB, som grundats av Beatrice Kindembe är kanske ett litet företag – ännu. Men ambitionerna är stora och nu söker de erfarna medarbetare som kan vara miljösamordnare i svenska byggprojekt såväl som hållbarhetskonsulter för verksamhetsutveckling i Demokratiska Republiken Kongo.

Beatrice Kindembe tar emot på BKINDS kontor i Solna där hon och Tracy Makaraba arbetar lokalt och globalt. Beatrice, som själv kommer från Demokratiska Republiken Kongo, är en etablerad aktör inom hållbart byggande med licentiatexamen i Bebyggelseanalys från KTH, certifierad miljösamordnare av SGBC och bakgrund som miljökonsult hos White Arkitekter.

– Jag startade BKIND för att kunna skapa nya tjänster och jobba både i Sverige och internationellt, berättar hon.

Läs mer...

KTH – högskola med topprankat miljöarbete

Topplacering i Naturvårdsverkets miljöranking av myndigheter. Prisat campus, miljöcertifierade byggnader och forskningsprojekt som visar vägen mot ett hållbart samhälle. KTH är en högskola som sätter miljön i fokus.

Tecknen på att miljöarbete pågår är tydliga på KTH Campus. En skylt med digital display berättar om hur mycket värme som återvinns och i entrén till huset till Universitetsförvaltningen där KTH Sustainability Office sitter såklart plaketten som visar att byggnaden är miljöcertifierad.

Läs mer...

HSB – pionjärer i miljöarbetet

Fotograf Kalle Nordlund

HSB var tidigt ute när det gäller miljö och hållbarhet. De har arbetat systematiskt med miljöfrågor i drygt 25 år och varit drivande i utvecklingen av verktyg som Byggvarubedömningen. Idag är allt nybyggt certifierat med Miljöbyggnad betyg silver och snart invigs HSB Living Lab, ett experimenthus för framtidens hållbara boende.

Läs mer...